Beleggen in indices

Sinds de komst van de online brokers is het beleggen in indices een stuk populairder geworden bij de gemiddelde belegger. Indices zijn verzamelde marktsegmenten zoals technologie, grondstoffen en landen. Denk hierbij aan Nederland 25, de VS30 en de Dow Jones. Zo kun je er voor kiezen om je belegbare vermogen in verschillende segmenten onder te brengen waardoor je het risico optimaal verspreid. Hierbij dien je te beseffen dat een spreiding van een risico ook de kans op hoge winsten lager is dan wanneer je in risicovolle producten belegd. Beleggen in indices is dan ook een uitstekende manier om voor de lange termijn een belegging strategie te plannen.

 

Beleggen in indices via hefboom

Online brokers bieden tal van mogelijkheden aan om te beleggen in indices. Hierbij wordt standaard gebruik gemaakt van en hefboom constructie. Met deze beleggingstool koop je zelf niet de indices aan maar laat je dat door de broker doen. Jij lift mee op de koersstijging en pakt je winst als jij vind dat het tijd is om die winst te pakken. Bij het vastzetten van je aankoop moet je kiezen uit een top en een bodem. Dat zijn beschermingstools om er voor te zorgen dat eventuele verliezen te ver oplopen. (Lees ook over hefbomen in ons artikel over opties.)

 

Online brokers bieden beleggen in indices aan

Om te kunnen beleggen in indices dien je te registeren bij één van de online brokers zoals Binck en Plus 500 (zeer handig bij beleggen in goud en zilver). Houd er rekening mee dat de online brokers onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waardoor het hemd van je lijf zal worden gevraagd. Maar zodra je hierdoor heen bent kun je gaan beleggen in indices. Als je niet zeker weet in welke indices jij zou moeten gaan beleggen kan je er voor kiezen om eerste en tijd te gaan oefenen op de gratis demo die de online brokers beschikbaar stellen.

 

Veilig en betrouwbaar beleggen in indices

Het feit dat de online brokers onder toezicht staan van de AFM, net als alle financiële instellingen in Nederland zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, geeft jou de garantie dat je met professionele en betrouwbare partijen van doen hebt. Zij moeten immers voldoen aan zeer strenge regels en zijn verplicht om jou op transparante wijze uit te leggen waar de eventuele, risico’s liggen van het beleggen in indices. Daarnaast is het zo dat de online brokers een stuk goedkoper kunnen werken dan bijvoorbeeld banken dat doen. Bij online brokers is het beleggen in indices zeer goedkoop vergeleken met de traditionele aanbieders er van.

 

Spreiding in beleggingsportefeuille

Als je een lange termijn beleggingsportefeuille wilt gaan aanleggen voor bijvoorbeeld, de studie van de kinderen, een auto of een aanvulling op de oudedagsvoorziening, dan is de keuze voor beleggen in indices er één die prima aansluit bij deze strategie. Je kunt naast het beleggein indices kiezen voor wat meer risicovolle producten en minder risicovolle, om de spreiding in de portefeuille zoveel mogelijk te optimaliseren. Met beleggen in indices is het devies, net als bij alle andere manieren van investeren, leg nooit al je eieren in hetzelfde mandje.

 

2 thoughts on “Beleggen in indices

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *