Beleggen in turbo’s

Enige jaren geleden heeft ABN Amro bank de turbo in het leven geroepen. Dit beleggingsproduct maakt het mogelijk om met een relatief klein bedrag toch te profiteren van grote belegde vermogens en daar de winsten op te pakken. Dat komt door de hefboom constructie die in de turbo is ingebouwd. De hefboom zorgt er voor dat je wel 20 keer meer kan aankopen voor hetzelfde bedrag. Het verschil met beleggen in aandelen is echter dat je de onderliggende aandelen in een turbo niet werkelijk aankoopt. De online broker koopt deze in opdracht van jou aan en jij lift slechts mee op de koersschommelingen.

 

Werking hefboom in turbo

De hefboom die van start gaat zodra jij gaat beleggen in turbo’s kan jou enorm veel winst in zeer korte tijd opleveren. Een hefboom van 20 zorgt er voor dat je bij een inleg van bijvoorbeeld 200 euro een turbo krijgt die een beleggingswaarde vertegenwoordigt van 4.000 euro. Als je op de turbo 10% winst maakt dan ontvang je 10% over de onderliggende waarde van 4.000 euro en dat levert jou dan 400 euro op. Als je jouw belegbare vermogen van 200 euro direct in aandelen zou investeren dan ontvang je in hetzelfde geval 10% over 200 euro. Het verschil is 180 euro meer winst met een turbo.

 

Registeren bij online broker voordat je kunt gaan beleggen in turbo’s

Beleggen in turbo’s is zeer populair. Je kunt zelf in turbo’s beleggen bij één van de vele brokers die online actief zijn. Binck, Plus 500 en Lynx zijn de meest bekende online brokers. Zij verlenen een goed service en staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Je kunt dan met een gerust hart bij de online brokers registeren en een account openen. Het aanmelden zal wat tijd kosten omdat er veel persoonlijke vragen worden gesteld. Maar als je dan aangemeld bent kun je direct starten met het beleggen in turbo’s.

 

Ingebouwde beschermer

Omdat er een hefboom wordt gebruikt bij het beleggen in turbo’s verlangt de online broker dat je voldoende vermogen in je account beschikbaar hebt. Het zou namelijk kunnen zijn dat de turbo de verkeerde kant op beweegt, en je verlies loopt. In principe zou je een enorm verlies kunnen lopen die gelijk zal zijn aan de totale waarde van de portefeuille. Maar dat risico is grotendeels beperkt middels een beschermer, een regel die bij wet is vastgelegd. Zodra je een turbo aankoopt zal je aan moeten geven wat de momenten zijn waarop jij de turbo wil verkopen, hierbij wordt zowel een bovengrens als wel een beneden grens aangegeven. Dat zijn de zogeheten stop losses.

Typisch korte termijn beleggingsproduct

Turbo’s zijn typische beleggingsproducten die je gebruikt voor korte termijn beleggingen. De looptijd van een turbo bepaal jij zelf, maar hoe langer die duurt hoe meer jij kwijt bent aan kosten. Iedere dag dat een turbo namelijk doorloopt zijn daar zogenaamde overheadkosten. Deze kosten zijn marginaal, maar als je de turbo lang zou laten doorlopen kan dat een significant effect hebben op de eventuele winst. Beleggen in turbo’s is dan ook iets dat je per dag doet. Houd er rekening mee dat je met het aangeven van de stop losses nog altijd veel geld kan verliezen, maar dus ook verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *