Beleggen in vastgoed

Beleggen in aandelen en andere producten is al wel bekend, zoals indices en warrants. Ook vastgoed is lange tijd populair geweest, maar vanwege de crisis en zakkende huizenprijzen een hele tijd uit zicht gebleven. Nu is beleggen in vastgoed echter weer winstgevend en niet meer weg te denken.

 

Vastgoed

Over de lange termijn bekeken is beleggen in vastgoed een vrij zekere belegging. Net als goud lijkt vastgoed haar waarde te willen behouden en veert steevast weer terug na een economische dip of harde crisis. Enkele jaren geleden namen beleggers massaal afstand van vastgoed om dat in heel Europa, en daarbuiten, grote panden leeg kwamen te staan. In Amerika was de situatie nog nijpender en werden in alle delen van het land winkelcentra gesloten om dat er geen winkel was die de hoge huur nog op kon brengen. Beleggen in vastgoed was uit, maar is nu weer helemaal in.

 

Spreiding in vastgoedfondsen

Je hoeft gelukkig geen grote vermogens te hebben om te kunnen beleggen in vastgoed. Als je interesse hebt in de vastgoed markt dan kun je namelijk handig gebruik maken van al dan niet beursgenoteerde vastgoedfondsen. In deze fondsen worden vaak een breed scala van verschillende vastgoed ondernemingen opgenomen. Zeker nu de rentes op spaarrekening historisch laag staan en in sommige gevallen op of zelfs onder de nul procent staan is het de moeite waard om de vastgoedfondsen eens te overwegen. Je kunt bij deze fondsen zelf kiezen in welke landen of combinatie van ondernemingen je gaat beleggen.

 

Vastgoed managers zorgen voor waardevastheid en waardestijging

Voordat je gaat beleggen in vastgoed via een vastgoedfonds, is het aan te raden je goed in te lezen, en op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen en economische zekerheden in de betreffende segmenten en landen. Anno 2016 gaat het met veel vastgoed in Europa zeer goed. Dat komt met name doordat vooral grote winkelcentra gemoderniseerd zijn en worden waarbij veel strategischer wordt gepland. Een modern winkelcentrum staat niet meer alleen, maar is betrokken bij de omgeving en community en organiseert in samenwerking met de bevolking evenementen. Hiervoor zijn speciale managers opgeleid om in opdracht van de vastgoedeigenaren er voor te zorgen dat het vastgoed voor de langere termijn gezond zal blijven en dus waardevast.

 

Vastgoed gevoelig voor economische turbulenties

Via de online brokers kan je wereldwijd in vastgoed investeren. Houd er altijd rekening mee dat je ook in vastgoed verliezen kan draaien. Daarnaast is het zo dat beleggen in vastgoed in economisch goede tijden altijd wel goed zit. Maar zodra er een politiek conflict, of een economische instabiliteit ontstaat, zal dit als eerste een negatief effect hebben op de waarde van nationaal en internationaal vastgoed, zo is gebleken in de laatste series dips en crises. Als je gaat beleggen in vastgoed dien je dit dan ook te doen voor een lange termijn zodat je een eventuele dip kan ‘overleven’.

 

Beleggen in vastgoed pas bij lange termijn visie

Als je een korte termijn visie hebt met betrekking tot je belegbare vermogen, dan is het beleggen in vastgoed geen optie. In de eerste plaats is de waarde van veel vastgoed, nationaal en internationaal, al erg hoog. Veel mensen beweren zelfs dat de waarde over the top is en dat die nog maar één kant op kan en dat is naar beneden. Of dat werkelijk zo is weet niemand maar het is wel zo dat vastgoed niet zo fluctueert in waarde als aandelen. Beleggen in vastgoed past dan ook enkel en alleen bij een lange termijn strategie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *