Beleggen in warrants

Beleggen in warrants is een wijze van speculeren die in Nederland nooit echt populair is geworden. In Amerika is het van oudsher juist heel bekend en een gewilde manier om met een relatief klein bedrag toch grote winsten te kunnen behalen. Met een warrant koop je het recht om een onderliggend effect (aandeel) tegen een vooraf gestelde prijs aan te kopen. Je speculeert dus van te voren op een waardestijging of juist een waardedaling van het onderliggende financiële product zoals, een aandeel, obligatie of valuta. Warrants worden in allerlei looptijden en door zowel bedrijven als banken uitgegeven.

 

Speculeren op waardestijging met beleggen in warrants

Door te beleggen in warrants kan je zonder de onderliggende obligaties, aandelen of valuta aan te kopen toch speculeren op de waardestijgingen er van of juist waardedalingen. Een call warrant geeft jou het recht om een obligatie of aandeel van een onderneming te kopen tegen een prijs die vooraf is vastgelegd. Daarnaast wordt de looptijd in ene contract vastgelegd. Voor het afsluiten van dit warrant contract betaal je een premie. Als op einddatum van de overeenkomst de waarde van het onderliggende product gestegen is gebruik je de optie om die aan te kopen. Vervolgens verkoop je het weer om de winst op te strijken.

 

Warrant geeft een recht, geen verplichting

Als je gaat beleggen in warrants heb je het recht om het onderliggend product tegen een afgesproken prijs aan te kopen. Je bent niet verplicht om dat ook daadwerkelijk te doen. In het contract wordt dit vastgelegd en daar betaal je dan ook een premie voor. Als je de warrant namelijk niet verzilverd, wat logisch is als de waarde juist gekelderd is, dan heeft de verkoper van de warrant ieder geval de premie geïncasseerd. Beleggen in warrants gaat dus niet gepaard met verplichtingen, het geeft je een recht en daar betaal je op voorhand een premie voor.

 

Speculeren op waardedaling

Net als dat je met beleggen in warrants kan speculeren op waarde stijgingen van het onderliggende financiële product is het ook mogelijk om te speculeren op waardedalingen. Het is vanzelfsprekend dat je veel kennis moet hebben van de betreffende markten waar je in belegd en hoe de werking van de warrants exact in elkaar steek en wat de voorwaarden zijn. Voordat je überhaupt in warrants gaat beleggen is het dan ook van belang eerst goed onderzoek te doen en je optimaal in te lezen. De materie is niet bijster moeilijk maar het is wel belangrijk dat je het volledig begrijpt voordat je jouw geld er in gaat steken.

 

Beleggen in warrants ongeschikt voor onervaren belegger

Zoals gezegd zijn warrants in Nederland niet bijzonder populair geworden. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid omdat er andere beleggingsproducten zijn die een vergelijkbare werking hebben en die al jarenlang gebruikt worden. Daarnaast moet je voor het beleggen in warrants veel ervaring hebben en een zeer actieve belegger zijn. Beleggen in warrants is niet geschikt voor de aspirant belegger. Er kleven simpelweg teveel risico’s aan die door een onervaren belegger van te voren niet altijd helder en inzichtelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *